Правилната информация

    Детето се нуждае от помощта на родител или доверен възрастен, за да научи правилната информация.
    Децата получават информация от всякакви места - семейство, приятели, учители и медии. Те започват да търсят и да намират много бързо информацията, от която имат нужда. Като възрастни, нашата роля е да коригираме грешната информация, която те получават „извън дома”.
    Важно е да насърчим разговора за сексуалното здраве - полова идентичност, сексуално съзряване, емоционални отношения, които ги съпътстват.  Това ще ни направи надежден и важен източник на информация по тази тема за децата ни. Ако сексуалността е нещо, за което семейството не говори, има голяма вероятност детето да повярва на истории, които чува от другите и да си изгради погрешни или изкривени вярвания за сексуалните отношения между хората.
    Това е и най-прекия път детето ни да стане обект на злоу- потреба и да попадне в рискови ситуации.
    Някои деца в тази възраст (предимно момичетата) започват да забелязват наченките на пубертет в тялото си. Затова е важно да гово- рим и да ги подготвим за тези физически промени. Така ще им помогнем да разберат, че тези промени са нормални и здравословни. Добре е да се опитаме да обясним нещата по начин, който те могат разберат.
    Ето два примера:
    Менструация - някъде по време на пубертета женското тяло започва да отделя по една яйцеклетка от яйчниците си всеки месец. Ако тази яйцеклет- ка се оплоди от мъжка сперма, тя прераства в бебе. За да се подготви за оплодената яйцеклетка, матката изгражда гъста лигавица от кръв и тъкан. Тази лигавица е мястото, където оплодената яйцеклетка би прераснала в бебе. Ако яйцеклетката не е оплодена от сперматозоид, яй- цеклетката и лигавицата на матката напускат тялото през влагалището (менструация) и цикълът започва отначало.
    Нощни полюции (мокри сънища) - те започват, когато тестисите започват да правят сперматозоиди. Понякога нощем, когато човек спи, допълнителна сперма излиза от пениса. Малкото количество сперма, което излиза, оставя мокро петно върху пижамата или чаршафите. Някои хора имат мокри съ- нища, а други не. Мокрите сънища обикновено приключват в късния пубертет.