Психично и сексуално развитие на юношата

Често учените определят тази възраст като криза на идентичността, при преодоляването на която личността придобива ясно чувство за индивидуалност. В познавателен план младите хора са развили абстрактно мислене и по-лесно могат да опишат с думи преживяванията си. Същевременно този период е свързан с  емоционална неустойчивост и конфликтност в поведението. Подрастващите искат да вземат решения сами, да проявяват инициативи, да превъзмогват трудности. Не приемат налагането на задачи и разпореждането. Затова юношеството е известно още и като „бунтарски“ период. 
    По време на този период  предстоят или вече са се случили някои важни събития - промяна на познатата училищна среда, кандидатстване в гимназия. Учениците тук са любознателни, активни, шумни момчета и момичета, които искат да видят и чуят всичко, да бъдат като възрастните. 
    В тялото продължават или тепърва настъпват интензивни психични и физически промени. Децата бързо израстват на височина и наддават на тегло. Кожата е по-мазна и може да има акне по лицето, горната част на гърба и / или гърдите. Миризмата на тялото се обостря вследствие на действието на различни хормони и потенето се увеличава.  Младежите и девойките започват да използват различни лосиони и дезодоранти. Понякога изглежда, че винаги са гладни и могат да ядат постоянно. Имат нужда от повече сън, така че е добре да ги оставите да спят през почивните дни. Момчетата и момичетата придобиват външния вид на млади мъже и жени. Телесното и психическото развитие не се случват успоредно. С пробуждането на сексуалността се появява нуждата от създаването на по-дълбоки и многопластови отношения с противоположния пол, както и търсенето на сексуално удоволствие. 
     Младият човек все повече се отделя от семейството си и се ориентира към кръга си от приятели, което поражда противоречиви чувства в родителя и в самия младеж.  От една страна той все има нужда от подкрепата на родителите си, от тяхната любов и внимание, но от друга страна иска да е по-самостоятелен и да изпробва нови неща и отношения с хора извън семейството. Въпреки многото общи неща, този процес има и много специфики при момчетата и момичетата: