Как да намалим риска от сексуално насилие

    В тази възраст е по-сложно да следите контактите на детето си, затова е важно да го подкрепите то да се научи да разпознава по-съмнителните контакти и да има други значими възрастни около него като учител, близък родина, приятел. За децата на възраст от 14 до 18 години е сравнително по-лесно да игнорират контактите с непознати. Трудността в случаите на сексуална злоупотреба е, че тя идва от близки или познати хора, връстници или по-големи в училището или в квартала. Това обърква юношата.
    Юношата трябва да знае, че първоначално показаният интерес, любопитство или дори желание за контакт не оневиняват сексуалното насилие, ако в последващ етап момичето или момчето са пожелали този контакт да спре. Също така, фактът, че някой е правил секс, не предполага, че друг има право да го заснеме. 
    Ако родителят или някой друг забележи промени в поведението на юношата като рязко спиране на обичайни дейности, затвореност, тревожност или други нетипични емоции, много е важно да се разговаря с младия човек. Въпреки че е много трудно, добре е да подходите деликатно и внимателно и да не реагирате прекалено емоционално. Обърнете внимание на преживяванията и чувствата на детето. Помнете, че то може да не е напълно наясно с емоциите и преживяванията си. Подкрепете детето, но опитайте да разберете колко объркано се чувства то от ситуацията. Детето може да не иска да сподели чувствата си поради различни причини (срам, опит да избегне следващи проблеми, да защити потенциалния насилник, защото му е харесвало да прекарва време заедно с него, да не тревожи родителя си). Въпреки това не отхвърляйте с лека ръка опасенията си. Дори детето да не вижда причина за проблем, внимателно оценете ситуацията и потърсете мнението на други хора и на специалисти. 
    Обвиненията в сексуално насилие са нещо много сериозно. Ако имате съмнения, може да ги обсъдите със специалист.
    Много важно е да следите внимателно и да оценявате риска, за да защитите детето.
    Същевременно е важно да не сте подозрителни към всички хора или към специалистите, работещи с деца, преди да сте оценили и обсъдили с някого сериозно всякакви опасения по темата.