Информация за родителите

Най-ценното, което помага на родителите във взаимоотношенията с децата им, е способността им да ги разбират и познанията им за особеностите на тяхното развитие в различните възрасти.

Повечето родители са силно загрижени за безопасността на своите деца и опитват различни подходи, за да ги предпазят и защитят. Мисълта, че детето може да бъде наранено, е тревожна и предизвиква различни реакции сред родителите. Изследванията показват, че спокойният и уверен родител, който е емоционално ангажиран към детето си и добре информиран за различните видове опасности, обикновено успява да отгледа уверено и силно дете. За сексуалното насилие над деца съществуват митове и факти, които е добре да познаваме.

Познаването на рисковете, силните страни на детето и доверието помежду ни, са най-успешния начин да го предпазим!

Сексуалното насилие над дете е сложен и тежък обществен проблем, който засяга много деца. То може да се случи в различни ситуации – в дома, детската градина или училище, навън, в друга институция и да засегне деца на различна възраст, както момичета, така и момчета. Затова е важно, когато говорим за сексуално насилие, да очертаем за какво точно става въпрос.

Как можем да защитим детето си от сексуално посегателство?

Важно е да знаем, че сексуално насилие може да засегне всяко дете, без значение от възрастта му, неговите пол, етнос, външен вид, здравословно състояние и няма метод, който да се е доказал като способен напълно да защити децата от този род посегателства.

Все пак, има две основни неща, които родителите могат да направят, за да помогнат на децата си да разпознаят опасността от насилие и да потърсят помощ:

Когато родителят е ангажиран искрено към живота на своето дете, тогава лесно може да разпознае сигналите, че нещо се случва и да предразположи детето да сподели.

Ако забележиш нещо, което изглежда или звучи притеснително, е важно да предприемеш действия, за да предпазиш детето си!

Ето няколко конкретни неща, които може да се стремиш да правиш:

1. Интересувай се от ежедневието на детето си, като го питаш как е преминал денят му, какво е правило, с кого е било. Било ли е забавно или скучно? На какви игри е играло? Не забравяй да вмъкваш „отворени въпроси“, като например „А има ли нещо, друго, което се случи днес или за което искаш да ми разкажеш?“.

2. Опознай хората, деца и възрастни, които са част от живота на детето (приятели, учители, треньори, детегледачи и др.).Интересувай са за децата, с които то учи или другарува и за техните родители или тези, които се грижат за тях. Говори спокойно и задавай отворени въпроси, така че разговорът да е приятен за детето и то с радост да споделя.

3. Внимателно подбирай хората, на които доверяваш детето си независимо дали са близки роднини, твои приятели или професионалисти и дали са възрастни или по-големи деца. Съществуват митове и факти за сексуалното насилие над деца, които е добре да познаваш.

4. Използвай информацията за случаи на насилие над дете, която достига до теб и детето по някакъв начин – например чрез медиите. Чрез нея, може да го подготвиш как да се пази. Ако детето ти е на възраст между 7 и 13 години, може да му прочетеш историята на Васко и Нели от нашите ресурси за деца.

Медиите често съобщават за изчезнали деца или случаи на насилие над деца. Може например да попиташ детето: „А ти преди беше ли чувал за такива случаи?“, „Ако ти се беше случило на теб, какво щеше да направиш, за да се спасиш?“. По тази начин ще помогнеш на детето да разбере, че такива неща се случват в реалния живот и е важно да знае как да се пази. Използвай разговора, за да дадеш основни правила за безопасност. Правилата за безопасност към най-малките деца трябва да учат детето да разпознава опасното поведение и да казва „Не!“. Правилата за безопасност за децата в училищна възраст трябва да ги учат на това да са внимателни на кого се доверяват. Юношеската възрастизисква по-различен подход към подаване на информация. Трудно е да кажеш на юношата какво да прави или не прави и затова е важно да си сигурен, че има основна информация за сексуалността и секса.

Информирай се за ранните признаци, по които може да разбереш, че с детето е злоупотребено сексуално и бъди на щрек за всеки, макар и малък сигнал за това. За малките деца има някои основни неща, които са признаци на ранна сексуалност и за които трябва да си на щрек.

Когато човек знае, че ще бъде чут и към казаното от него ще се отнесат сериозно, тогава той е насърчен да говори открито. Това правило важи с пълна сила и за децата.

Разговорът с детето за неговата безопасност трябва да започне в момента, в който то започне да назовава своите чувства и емоции. Ако все още не си започнал този разговор, не се тревожи – никога не е твърде късно за него! Какво би могъл/могла да направиш?

Юношите трябва да знаят, че има граници на поведение. Малкото дете трябва да знае, че никой няма право да го докосва по начин, по който то се чувства неудобно или му е неприятно. Дори ако това са негови близки хора, или пък е гъделичкане между приятели или от родителите му! Щом изпитва неудобство трябва да заяви това, да каже: „Не! Спри!“. Детето трябва да знае, че неговото тяло е само негово. По същият начин е важно да знае, че то също не бива да докосва другите по начин, който им е неприятен или ги кара да се чувстват неудобно. Трябва да престане в момента, в който му се каже да спре да го прави.

Научи детето как да говори за своето тяло. От съвсем ранна възраст то трябва да знае как се наричат частите на тялото. Когато знае това, ще може да ти каже точно какво се е случило.

За да намалиш риска от сексуално насилие над юноша трябва да го/я насърчаваш да създава контакти с хора, на които може да има доверие и да му/ѝ помогнеш да разпознава съмнително поведение.

Бъди на разположение! Много е важно детето да знае, че може да се обърне към теб за нещата, които го тревожат, че ще бъде чуто и ще получи разбиране и подкрепа. Затова, отделяй време, което да е посветено само на детето, така, че то да чувства, че е важно и значимо. Казвай му, че винаги може да дойде при теб, ако нещо го тревожи или иска да те попита нещо важно. Каквото и да е то! Ако детето е на възраст до 6 години, можеш да му прочетеш или пуснеш историята на Зайчето. Децата в училищна възраст може да имат повече въпроси, свързани със сексуалността, на които е добре да отговориш. Юношите също имат нужда от подходяща информация.

Когато се случи детето да се обърне към теб с нещо, което го тревожи, остави на страна работата си, за да чуеш това, което иска да ти каже. Този тип разговори ще бъдат различни, ако детето е малко, в училищна възраст или е вече юноша.

Детето трябва да знае, че няма да има неприятности, ако сподели. Важно е да знаеш, че много извършители на посегателства спрямо деца, обвързват детето като му казват, че трябва да пази в тайна случилото се или пък го заплашват, че ще се случи нещо лошо с него или неговите близки, ако някой разбере. Това е тайна за злоупотребата с дете. Затова, напомняй на детето си често, че не прави нищо лошо когато споделя и каквото и да ти каже, няма да пострада. Напомняй му, че му вярваш и не бива да се страхува никога да говори с теб. Дори да смята, че е участник в нещо нередно! И ако се случи, че детето действително сподели нещо притеснително – придържай се към обещанието си и не го наказвай, затова че е споделило.

Искаш ли да направиш детето си силно, за да си сигурен/сигурна, че то може да се пази?

Разгледай поредицата книжки „Говори с детето, дай му сила!“, която разработихме специално за хора като теб.

Поръчай безплатен печатен екземпляр на всяка от книжките.

Покажи на детето си нашия раздел с ресурси, подготвени специално за деца на възраст между 4 и 6 години, между 7 и 13 години и за юноши на възраст от 14 до 17 години

Свържи се с нас ако имаш нужда от правна или терапевтична помощ.

ПРАВИЛА

Не разговаряй с непознати, когато си сам или сама!

Никога не тръгвай някъде с възрастен или дете, ако преди това не си попитал дали може да тръгнеш с този човек!

Никой не бива да те кара да правиш неща, които те карат да се срамуваш, от които те боли или те е страх!

Не вземай нищо от човек, когото не познаваш!

Не вярвай на човек, когото не познаваш!

Ако непознат се приближава към теб, отдръпни се. Ако се наложи, бягай!

Слушай сърцето си. Ако нещо или някой те кара да се чувстваш неудобно или се страхуваш – бягай и търси помощ!

Не се срамувай да плачеш! Плачът показва, че не ти е добре.

Не се срамувай да потърсиш помощ!

Ако нещо те тревожи или се е случило нещо лошо, кажи на възрастен, на когото вярваш. Той или тя знаят как да помогнат. Вярвай в това!

Не пази тайна, която те тревожи и те кара да се чувстваш зле!

Помни, че повечето хора са добри и биха ти помогнали. Затова, ако непознат те хване – викай и се бори! Крещи, ритай, хапи, драскай! Викай с цяло гърло: „Не те познавам! Остави ме! Помощ!“

Не се срамувай!

Знай, всяко дете може да изпадне в беда!

Нашите издания

Поредица книжки, предназначени за деца и възрастни (родители и професионалисти), грижещи се за деца в съответната възраст.