Отношенията на юношата извън семейството

    Натиск от връстниците: В тази възраст младежите са особено загрижени за това какво мислят хората извън семейството им и особено техните връстници за тях. Важна роля придобиват приятелите от същия пол  и компанията или групата от училище, от квартала или от заниманията им по интереси. С тези значими групи те сравняват мнението си, мисленето си, стила на обличане и цялостното си поведение. 
    В редица случаи, натискът от страна на връстниците върху изборите на юношата, може да бъде много силен и да предизвика у него силна тревога, сериозни затруднения в отношенията му с другите хора и рискови поведения. 
    В този период като родители е важно да имате добра представа какво прави и какви са интересите и заниманията на вашето дете. Проявявайте любопитство към нещата, които го вълнуват и занимават най-много, свързани например с музика, компютърни игри, любими спортни клубове. Оставете си време само за вас и детето ви поне веднъж седмично за поне един час. Добре е да говорите с него за това какво се случва в приятелската му компания. Ако по някаква причина това е трудно, опитайте се да осигурите някой доверен възрастен, който да подкрепя и обсъжда с младият човек взаимоотношенията му с връстници. Добре е да предразполагате детето си да споделя трудните моменти  в отношенията с приятелите си, когато е преживявало натиск или отхвърляне от тяхна страна и да обмисляте заедно възможните  решения и последици от едно или друго негово поведение. Обърнете внимание на юношата върху възможните сериозни проблеми, до които може да доведе зависимостта му от чуждото мнение, включително опасността да се забърка в рискови и престъпни дейности. Умението да се казва „не”, да се отстоява собственото мнение и да не се предоверяваме на чуждото мнение е важно социално умение, което може да предпази вашето дете от сериозни рискове. Много е важно при подобни разговори да засвидетелствате правото на младия човек да взима сам решения, да уважавате решенията му и да го подкрепяте. Директното критикуване обикновено не помага особено. В критични случаи е особено важно да запазите връзката на доверие помежду си.
    Срещи с непознати: Въпреки че като цяло младите хора лесно преустановяват контакт с непознати, свързали се онлайн с тях, те все пак може да се въвлекат лесно в рискови срещи. Тези срещи са обичайно с някой, с когото са се запознали в електронните мрежи и който се е  представил за учещ в близко училище или имащ общи интереси. Тъй като забраните и наказанията най-често имат много временнен характер, в тези ситуации много по-ключово е да изготвите с юношата план за сигурност – срещи с непознати трябва да се случват, след като е съобщено на родител или доверен възрастен, да стават на публично място, да бъдат придружени от някой близък - приятелка или приятел, който да ги придружи или да ги чака наблизо). Винаги, когато му се засвидетелства доверие и ясни граници, младият човек може да стане по-внимателен при своите действия. 
    Секстинг: С появата на по-ясен интерес към сексуалността децата все по-често започват да изследват тялото си, възможно е да разглеждат голи снимки, да си правят такива, както и да си ги разменят. Този тип размяна е форма на флирт, който се нарича секстинг. Това може да представлява онлайн риск, тъй като веднъж споделени, подобни избражения могат да попаднат на недоброжелател в интернет и това да предизвика проблеми в училище, както и да стане повод за тормоз и подигравки за младия човек. Децата трябва да знаят, че е незаконно притежаването на снимки на голи деца, както и че ако правят експерименти да се фотографират, е важно снимките да са така направени, че да не се разпознават по снимката, ако някой ги намери, тоест да няма лице или други неща, които да ги правят разпознаваеми.