Как да се намали рискът

    Обръщайте внимание на отношенията  и  взаимодействията на възрастните с дете. Ако нещо ви се стори странно или необичайно следете по-внимателно ситуацията и възможно най- обективно преценете какво се случва. Важно е да знаете, че често сексуалното насилие се е случило в ситуации, в които детето и насилникът остават насаме. Важно е обаче, преди да обвинявате, да сте оценили добре, че някой се опитва да изгради неподходящи връзки с цел сексуално насилие. Разбира се, доверявайте се на усещанията си, но е добре да имате възможност да обсъдите притесненията си и с други ваши близки или със специалисти.
    Тези въпроси може да ви помогнат:

  • Изглежда ли и на останалите това отношение странно?
  • Чувства ли се детето в тази ситуация некомфортно?
  • Дали странното поведение се случва постоянно или често?

    Обвиненията в сексуално насилие са нещо много сериозно и, въпреки че е много трудно, е важно да бъдете много внимателни и да не реагирате пресилено. Ако имате тревоги,  можете да  ги  обсъдите  със  специалист.    
    Обърнете внимание на преживяванията и чувствата на детето – помнете, че то може да не е напълно наясно с емоциите и преживяванията си. Подкрепете го, но опитайте да разберете и дали се чувства странно или объркано от поведението на възрастния. Важно е да не забравяте, че детето може да не иска да сподели чувствата си,  поради различни причини - срам, да избяга   от проблема, да не създава проблеми на насилника, да не тревожи близките си или защото му харесва да прекарват време заедно с потенциалния насилник. Не отхвърляйте с лека ръка опасенията си. Дори детето да не вижда причина за проблем, внимателно оценете ситуацията и потърсете мнението и на други хора.
    Важно е да разберете, че единственият начин да противодействаме на насилието е като говорим за него свободно, без страх. Изследвания показват, че всяко десето дете никога няма да сподели за преживяно сексуално насилие, поради стигмите, наложени върху темата. За това и превенцията е изключително важна, а тя предполага децата да бъдат подготвяни да споделят с близките си без страх. Разговаряйки с детето, Вие му давате сили.